Psylliumfröskal används ofta för att avhjälpa och förebygga problem i mag- och tarmkanalen. De kan hjälpa mot både förstoppning och mild diarré. Blandar du det i ett glas vatten och dricker dagligen, får du i dig bra med fibrer och skyddar samtidigt dina tarmväggar. Fröskalet kan även användas som ingrediens vid bakning för att få brödet saftigare och för att göra fiberinnehållet högre.
Vad är psylliumfrön?
Psylliumfrön eller loppfrön, som de också kallas, är ett fiberrikt frö som kommer från grobladsväxter. Fröna går att köpa hela eller enbart skalen, det vill säga som psylliumfröskal. Grobladsväxterna som släkte har omkring 250 arter varav åtta av dem förekommer i Sverige. Psyllium finns både i ljus eller mörk variant. Större delen av fröets näring finns i skaldelen.
Psylliumfrön har använts länge för att reglera och normalisera tarmfloran eftersom de har en milt laxerande effekt. Fröets skal ger gelbildande fibrer när det kommer i kontakt med vätska. Fibrerna sväller upp i magen och fungerar som bulkmedel. Gelén har dessutom en smörjande och skyddande effekt på tarmväggarna.
Psylliumfröskal innehåller ungefär 180 kalorier per 100 gram. Kalorifördelningen består av ca 40 procent fett, 45 procent protein och 15 procent kolhydrater. Fröskalet passerar genom kroppen, likt hela linfrön, eftersom kroppen inte kan bryta ner denna form av fibrer. Fibrerna bra mättnadskänsla.
Så använder du psylliumfröskal
Det simplaste sättet att använda psylliumfröskal på är att blanda ned dem i ett glas med vatten eller annan vätska (ca 3 dl). Doseringsförslaget är då ca en matsked fröskal. Låt blandningen svälla innan du dricker den, de suger upp tio gånger sin vikt i vätska. Har du aldrig använt psylliumfröskal kan du börja med en tesked och se hur magen reagerar. Livsmedlet har egentligen inga biverkningar, men det kan vara bra att testa innan du doserar fullt ut. Rekommenderat intag är 4 matskedar per dag.
Ett alternativ är att strö frönskalen över gröt eller fil. Du kan även göra en god och nyttig variant på chiapudding med dem eftersom de sväller i kontakt med vätska.
Psylliumfröskal kan användas även vid bakning som ett substitut för vetemjöl. Oftast då i pulveriserad form, som fiberhusk. Det är fibrerna i skalen som gör att de passar väldigt bra för detta ändamål. Eftersom de binder vätska kan psylliumfröskal användas för att baka saftigt bröd och till och med ersätta vetemjöl och andra mjölsorter med gluten. Därför har det länge använts och uppskattats av personer med glutenintolerans.
Tänk på att alltid dricka mycket vätska i samband vid intag av psylliumfröskal eftersom frönskalen suger åt sig vätska. De kan annars bidra till magont och eventuell förstoppning, tvärtemot vad syftet med intaget faktiskt är.
Mättande rostbröd med psylliumfröskal
Detta bröd är en riktig favorit hemma. Det är fritt från gluten med innehåller nötter i form av mandelmjöl. Baka, skär upp i skivor och frys in. Ta därefter fram och rosta en skiva när du är sugen på ett gott och mättande bröd.
Så här gör du
Börja med att sätta ett smörpapper i en avlång brödform. Detta gör att brödet inte fastnar i formen. Starta ugnen på 180 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke innan du tillsätter äggvitor och äppelcidervinäger och rör om. Sist ska du tillsätta den torkade, hackade frukten och det kokande vattnet. Blanda alltsammans till en fast deg som du trycker ut i formen med bakplåtspappret. Grädda brödet i ca 75 minuter och låt det därefter svalna i en handduk i ungefär ett dygn innan du skär upp det. Ät och njut. Extra gott att rosta och att äta med ost och kanske lite marmelad.
Ingredienser
- 7 dl mandelmjöl
- 10 msk psylliumfröskal
- 4 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 4 msk äppelcidervinäger
- 6 äggvitor
- 1 dl torkad frukt, hackad i små bitar
- 3,5 dl kokande vatten
Ett tips för att minska matsvinnet är att spara äggulorna och baka en guldkaka/äggulekaka på dem eller att göra en omelett på bara äggulor.
Topplista 2023
Vår topplista innehåller två riktig fina produkter med fiberrikt psylliumfröskal. Båda har fått lovande recensioner och bedöms vara prisvärda.
#1 Holistic Psylliumfröskal
Nummer ett på topplistan är Holistics fiberrika psylliumfröskal. Produkten är ekologisk och helt fri från tillsatser. Fiberinnehållet ligger på 76,7 gram per 100 g. Holistics psylliumfröskal har fått många fina recensioner. En stor fördel är att fröskalen kommer i en smidig burk med skruvlock. Burken innehåller 275 gram och är mycket prisvärd.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svensk hälsokost!
Klicka hör för att läsa mer och köpa på Gymgrossisten!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Bodystore!
#2 Alpha Plus Psylliumfröskal
Detta psylliumfröskal har ett fiberinnehåll på hela 83,1 gram per 100 gram och ger därför långvarig mättnad. Burken, som är återförslutningsbar, innehåller 220 gram fibertillskott och är prisvärd. Produkten har fått bra recensioner.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svensk hälsokost!
Fördelar med psyllium
De flesta som köper psylliumfröskal gör det för att det har en så bra verkan på mag- och tarmsystemet. Detta beror på det höga fiberinnehållet samt på den gelé som bildas runt skalet när det kommer i kontakt med vätska. Fröskalet främjar matsmältningen och kan avhjälpa en besvärlig förstoppning. Det verkar också förebyggande vad gäller förstoppning och därmed även mot hemorrojder.
Många använder också psylliumfröskal för att avhjälpa mild diarré, hemorrojder eller irritabel tjocktarm.
Andra positiva effekter som fröskalen tycks ha är att de, vid intag, kan bidra till att sänka ett lättare förhöjt kolesterolvärde samt att de bidrar till att sänka GI-värdet i den mat du äter.
Sist, men inte minst, ska vi nämna fröskalens positiva egenskaper som ingrediens vid bakning. De kan lyfta ett glutenfritt bröd till oanade höjder. Detta beror på att fröskalet binder vätska och därmed gör det glutenfria brödet saftigt. Många som av olika anledningar undviker livsmedel med gluten, så som vete- eller rågmjöl, brukar använda psylliumfröskal i sin bakning. Fröskalets höga fiberinnehåll gör dessutom bakverket mättande.