Ett sojaproteinpulver är baserat på sojabönor och är det bästa veganska proteinpulvret enligt oss. Här tänkte vi gå in lite mer i detalj på huruvida sojaprotein är bra eller dåligt samt lista det bästa sojaproteinpulvret.
Topplista bästa sojaproteinpulver
Nedanför listar vi de pulver på sojaprotein vi anser vara allra bäst:
#1 Self Omninutrition
Ett riktigt bra sojaproteinpulver till ett lågt pris. Detta pulver har även den högsta proteinhalt av alla sojapulver vi sett! Det är hela 91 gram protein per 100 gram pulver.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svensk Hälsokost!
#2 Core Soy Protein
Ett mycket bra sojaproteinpulver med 88% protein samt minimalt med fett och kolhydrater.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!
#3 Star Nutrition Soy Protein Isolate
Ett annat bra sojaproteinpulver från Star Nutrition. Proteinhalten är på 84%.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Gymgrossisten!
Sojaprotein – Bra eller dåligt?
Sojaprotein är ett ganska kontroversiellt kosttillskott. Det finns mycket forskning kring soja och dess eventuella hälsofördelar och nackdelar. Dock så kan det vara lite svårt att få en korrekt bild eftersom det är olika intressenter som är för och emot. Problemet är att vissa studier kan vara aningen vinklade för att stödja den ena eller andra intressegruppens sida.
Soja som en proteinkälla för veganer och vegetarianer
Den största fördelen med sojaprodukter är att det är en bra proteinkälla till vegetarianer och veganer som inte äter kött, ägg eller mejeriprodukter. Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med protein för dessa personer och soja som innehåller mycket protein är då ett väldigt populärt alternativ.
När det kommer till proteinpulver är vassle det allra vanligaste och även bästa sett till proteinhalt och pris, men sojaproteinpulver är inte så mycket sämre. De övriga vegetabiliska proteinpulver som finns på marknaden kan inte konkurrera med sojaproteinpulvrets högre proteinhalt samt aminosyraprofil.
De flesta vegetabiliska proteinpulver är inte fullvärdiga, det vill säga att de inte innehåller alla de essentiella aminosyrorna. Det gör sojaproteinet vilket är en stor fördel. Ett sojaproteinpulver är som sagt ganska likvärdigt ett vassleproteinpulver, dock är balansen mellan aminosyrorna inte lika idealisk, men ändå mycket bättre än de alternativ som finns.
Kritik mot sojaprotein
Det som talar emot sojaprotein i form av proteinpulver, men även övriga livsmedel, är dess innehåll av olika “naturliga gifter”. Till exempel innehåller soja vissa isoflavonoider som fytoöstrogener som kan verka som kroppsligt östrogen. Det är dels dåligt för att bygga muskler men kan även ha andra negativa hälsoeffekter i för stora mängder. Till exempel påstår många att soja skulle sänka testosteronhalten, vilket är extra negativt för män.
Ett annat ämne som har visats kunna ge negativa hälsoeffekter är en enzymhämmare kallad BBI. Det kan ge reducerad proteinnedbrytning, magbesvär och brister i aminosyraupptaget. Det har även visats samband med cancer i försöksdjur.
Ytterligare ett ämne i soja som visats ge negativa hälsoeffekter är fytinsyra. Det finns i skalet på alla frön men just sojabönor har de allra högsta nivåerna.
Fermenterad soja är det bästa
I Asien äter man relativt mycket sojaprodukter men utan några direkt negativa hälsoeffekter, snarare positiva. Detta kan bero på flera orsaker, men troligtvis är det en blandning av att de i Asien främst äter fermenterad soja vilket minskar halten dåliga ämnen. Vidare är det också så att de i väst som äter sojaprodukter, främst vegetarianer och veganer, äter väldigt mycket. Det används även som tillsats och ersättning i många livsmedel i väst, till exempel i bröstmjölksersättning.
Forskning och studier
Det finns som sagt mycket forskning på soja men många studier riskerar att vara vinklade. Kött och mejeriindustrin har starka incitament för att belysa dess nackdelar samtidigt som sojaindustrin vill belysa dess fördelar.
Vi har gått igenom många studier på soja och de flesta visar på något mellan inga eller smått positiva resultat. Kanske har sojan fått oförtjänt dålig rykte de senaste åren.
Vill du hitta olika studier på soja är det lätt genom en enkel Googlesökning. Men nedanför är några studier vi gått igenom:
- Association between soy isoflavone intake and breast cancer risk for pre- and post-menopausal women: a meta-analysis of epidemiological studies – Chen M, Rao Y, Zheng Y, Wei S, Li Y, Guo T, Yin P – PLoS One. 2014 Feb 20;9(2):e89288. doi: 10.1371/journal.pone.0089288. eCollection 2014
- Soy Consumption and the Risk of Prostate Cancer: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis – Catherine C. Applegate, Joe L. Rowles, III, Katherine M. Ranard, Sookyoung Jeon, and John W. Erdman, Jr. – Nutrients. 2018 Jan; 10(1): 40
- Soy and isoflavone consumption and risk of gastrointestinal cancer: a systematic review and meta-analysis – Tse G, Eslick GD – Eur J Nutr. 2016 Feb;55(1):63-73. doi: 10.1007/s00394-014-0824-7
- The pros and cons of phytoestrogens – Heather B. Patisaul and Wendy Jefferson – Front Neuroendocrinol. 2010 Oct; 31(4): 400–419.
- Dietary soy-phytoestrogens decrease testosterone levels and prostate weight without altering LH, prostate 5alpha-reductase or testicular steroidogenic acute regulatory peptide levels in adult male Sprague-Dawley rats – Heather B. Patisaul and Wendy Jefferson – J Endocrinol. 2001 Sep;170(3):591-9.
- Soy, Soy Foods and Their Role in Vegetarian Diets – Gianluca Rizzo, and Luciana Baroni – Nutrients. 2018 Jan; 10(1): 43.
- Health effects of soy protein and isoflavones in humans – Xiao CW – J Nutr. 2008 Jun;138(6):1244S-9S.
- Soy and phytoestrogens: possible side effects – Sergei V. Jargin – Ger Med Sci. 2014; 12: Doc18.
- Soy foods and supplementation: a review of commonly perceived health benefits and risks – D’Adamo CR, Sahin A. – Altern Ther Health Med. 2014 Winter;20 Suppl 1:39-51.
- The Role of Soy in Vegetarian Diets – Mark Messina and Virginia Messina – Nutrients. 2010 Aug; 2(8): 855–888.
- Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature – Mark Messina – Nutrients. 2016 Dec; 8(12): 754.
Som vi nämnde ovan kan man se i till exempel studie [10] och [11] att de är skrivna och/eller betalade av personer och organisationer inom sojaindustrin:
The European Soy and Plant-based Foods Manufacturers Association paid for the costs of publication.
och
MM regularly consults for companies that manufacture and/or sell soyfoods and/or soy extracts.
Om man vill läsa mer om den negativa kritiken mot soja är här en svensk artikel i ämnet.
Den sammanfattande bilden är dock att ett moderat intag av soja är allt annat än dåligt. Men man ska inte basera sitt proteinintag endast på soja utan variation är det bästa som så ofta annars. De sojaproteinpulver vi rekommenderar ska också vara renade från de “dåliga” ämnen som kan finnas.
Sojaproteinpulver – Sammanfattning
Sojaproteinpulver och andra sojaprodukter är ett utmärkt alternativ för vegetarianer och andra som vill ha ett alternativ till vassleproteinpulver och animaliska produkter. Men för att vara på den säkra sidan bör man nog inte konsumera allt för mycket sojaprodukter.