Pekannötter leder ligan bland nötter vad gäller innehåll av antioxidanter. Nöten är dessutom en riktigt pålitlig källa vad gäller både zink och omega 6. En näve om dagen kan bidra till att förebygga bland annat hjärt- och kärlsjukdom och diabetes.
Vad är pekannötter?
Pekanträdet, Carya illinoiensis, ingår i släktet hickory, och familjen valnötsväxter. Det växer naturligt i Mexiko och södra USA och har även odlats kommersiellt sedan slutet av 1800-talet. Förutom i USA och Mexiko odlas pekanträdet även i Australien och i södra delarna av Afrika. Trädet förädlas till virke men odlas även för dess nötter, pekannöten.
Nötterna har ett slätt, rödbrunt skal och är rika på omega 6-fettsyror. De innehåller även höga halter av några av våra viktigaste vitaminer och mineraler så som vitamin B1, B2, B3, B6, vitamin E, vitamin K, fosfor, järn, kalcium, kalium, koppar, magnesium, mangan, selen och zink.
Så använder du pekannötter
Pekannötter kan, tack vare den milda och goda smaken, användas på många olika sätt. Antingen som snacks eller som ingrediens i müsli eller granola. Många använder dem till att toppa kvargen, yoghurten, proteinglassen eller proteinpuddingen med. Nötterna kan även användas som ingrediens i en smoothie. Smaken på nöten beskrivs som rund, fyllig och söt.
Utöver detta passar pekannötter även bra till lunch och middag, till exempel som topping på en sallad eller som tillbehör till en wok. Sist men inte minst måste vi nämna den välkända och ljuvliga pekannötspajen. En riktig klassiker.
Pekannötpaj med en touch av choklad
Här kommer ett recept på en riktigt god pekannötspaj.
Ingredienser (ca 4-6 portioner):
- 200 g tärnat smör
- 5 dl dinkelmjöl (siktat)
- 0,5 dl lönnsirap
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 msk kallt vatten
Blanda smör, sirap, mjöl och vaniljpulver i en bunke. ”Nyp ihop” degen och tillsätt vattnet. Arbeta sedan ihop det hela till en fast deg och tryck ut den i en pajform. Ställ formen i frysen i ca 10 minuter och starta ugnen på 175 grader. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. Under tiden förbereder du fyllningen.
Fyllning:
- 3 ägg
- 160 g pekannötter
- 2 dl lönnsirap
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl vetemjöl
- 50 g smör
- 3 msk raw kakaopulver
- 0,5 tsk vaniljpulver
Vispa äggen lite lätt tillsammans med kakao och vaniljpulver . Hacka ungefär hälften av nötterna och lägg nöthacket och de hela nötterna i en bunke. Blanda i övriga ingredienser (inklusive ägg- och kakaosmeten). Rör om till en jämn smet som du sedan häller i det förgräddade pajskalet. Grädda i ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna och servera med en riktigt god vaniljglass.
Topplista 2023
Här kommer vår topplista med pekannötter. Den består av två ekologiska produkter som vi bedömer som prisvärda.
#1 RawPowder Pekannötter EKO
Dessa nötter från RawPowder är ekologiska och har en aromatisk och söt smak. Eftersom de är naturella passar de till det mesta: att strö över en god sallad, som snacks eller i en dessert. Säljs i förpackning om 250 g.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svensk hälsokost!
#2 Biofood Pekannötter EKO
Även dessa nötter är ekologiska och naturella. De har en mild och god smak och passar därför utmärkt att äta som de är eller till att använda som ingrediens till egengjorda proteinbars, granola eller liknande. Förpackningen innehåller 250 g nötter.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svensk hälsokost!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Bodystore!
Därför ska du äta dem
Pekannötter innehåller bra fetter (mindre än 10 procent mättat fett), livsviktiga mineraler och vitaminer och är mycket antioxidantrika.
Pekannöten intar en topplacering på listan av nötter med högsta innehållet antioxidanter. I Nordamerika har nöten varit en viktig del av kosten för ursprungsbefolkningen. Dessa har bland annat tillverkat näringsrik nötmjölk av pekannötter.
Pekannöten är en av de energirikaste nötterna och är mycket känd för sitt höga innehåll av zink. Detta är ett mineral som är betydelsefullt för kroppens ämnesomsättning och har positiv inverkan på hud, hår och naglar. Särskilt veganer och vegetarianer bör äta pekannötter så att det rekommenderade dagliga intaget av zink uppnås. Rekommenderat intag (RDI) ligger på 7 mg zink för kvinnor och 9 mg för män. 100 g pekannötter innehåller 48 procent av RDI zink. Andra som kan dra extra nytta av pekannötternas höga innehåll av zink är bland annat du som är gravid eller du som fastar.
Det sägs att en näve nötter per dag kan skydda dig mot såväl cancer som hjärt- och kärlsjukdomar. Även diabetes och luftvägssjukdomar kan motverkas om du äter minst 10 gram nötter per dag. De hälsofrämjande effekterna kommer såklart från nötternas innehåll av enkelomättade- och fleromättade fettsyror samt från de vitaminer, mineraler och fibrer som nötterna bidrar med.