Det antioxidantrika superbäret mullbär är goda i såväl matlagning som bakning eller bara att ätas som de är. Bären bidrar till att hålla din blodsockernivå jämn och medverkar till att förebygga både hjärt- och kärlsjukdom och cancer.
Vad är mullbär?
Det är en växt med 12 olika arter. Mest känt är mullbärssläktet för att man kan framställa silke från träden. Även om trädet är vanligast förekommande i Asien kan man också odla mullbärsträd i Sverige. På trädet växer små bär som påminner om björnbär och som ofta torkas innan de äts.
Mullbär har många användningsområden. Dels är bären vanliga som ingrediens i hudvårdskrämer, dels är de populära som hälsokost. Inom traditionell kinesisk medicin ingår mullbärslöv i ett varmt bad eller bastu eftersom bladen bidrar till att öppna upp porerna och avgiftar kroppen.
Mullbärets popularitet beror på att de är mycket rika på antioxidanter. De innehåller bland annat vitamin C, järn, kalium, fosfor och kalcium. Mullbär är även rikt på flavonoider, växtsteroler och reservatrol. Antioxidanterna skyddar kroppen mot skadlig oxidation av fria radikaler.
Så använder du mullbär
Torkade mullbär är sött och gott. Smaken påminner lite om kola. De passar mycket bra som snacks. Antingen äter du dem som de är eller så använder du dem i smoothies eller i en granola/müsli. Det är också riktigt gott att strö lite mullbär över en mustig orientalisk gryta.
Har du mullbärslöv kan du göra eget mullbärste genom att koka löven i ca en halvtimme. Teet kan användas för att lindra förkylningar, feber, torra kliande ögon och halsont.
Gör din egen supergoda granola med mullbär. Till en ugnsplåt behöver du:
- 1,5 dl pecannötter
- 1 dl mandel
- 6 dl havregryn
- 3 dl pumpafrön
- 1,5 dl solrosfrön
- 2 dl mullbär (blandas i sist)
Ingredienserna ovan, allt utom bären, blandas i en bunke. Värm sedan 3 msk vegetabilisk olja (kokos eller rapsolja) tillsammans med 3 msk lönnsirap och 2 tsk mortlad kardemumma i en kastrull. Häll sedan blandningen över nötter och frön och rör om i bunken. Sprid ut på en ugnsplåt och rosta i ca 30 min i 200 grader. När blandningen svalnat blandar du ned 2 dl mullbär i din granola. Voilá, nu har du en riktigt god och nyttig frukost att se fram emot.
Topplista 2023
Nedan har vi listat de, enligt oss, bästa mullbärsprodukterna just nu.
#1 RawPowder Vita Mullbär
RawPowders vita mullbär kommer från ekologiska odlingar och har en söt, honungslik smak. Supergoda. En förpackning innehåller 250 g hela, torkade, vita bär. Hos vissa återförsäljare finns produkten också i förpackning om 500 g.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svensk hälsokost!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Gymgrossisten!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Bodystore!
#2 Mother Earth Mullbär Premium Vita EKO
Detta är en stor förpackning med söta, ekologiska, vita mullbär. En förpackning innehåller hela 2 kg och räcker därför länge. Prisvärd produkt.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svensk hälsokost!
#3 New Nordic Mulberry
Till skillnad från de andra produkterna på vår topplista är detta ett kosttillskott med extrakt från mullbärsblad. Ett enkelt sätt att ta del av mullbärets fantastiska näringsinnehåll. Tabletterna innehåller dessutom krom som ska hjälpa till att upprätthålla en normal omsättning av glukos. Om du tar tre tabletter om dagen kommer detta att ge dig 1200 mg standardiserat extrakt av mullbärsblad och 50 procent av det rekommenderade dagliga intaget av krom.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svensk hälsokost!
Därför ska du äta mullbär
De innehåller bland annat vitamin C, järn, kalium, fosfor och kalcium. Bären har också ett högt fiberinnehåll. Detta är bra eftersom det förebygger trög mage och säkerställer en normal tarmfunktion. Ett stort antal studier visar också att de som äter mycket av fiberrika livsmedel har minskad risk för flera välfärdssjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, fetma och vissa cancersjukdomar.
Järn och vitamin C är två nutrienter som kompletterar varandra. Järn medverkar till blodbildningen och syretransporten i blodet. Vitamin C främjar upptaget av järn i tarmen och bidrar till ett väl fungerande immunsystem.
Mullbär är rikt på flavonoider, växtsteroler och reservatrol. De är mycket antioxidantrika. Stor konsumtion av antioxidativa livsmedel reducerar risken för att drabbas av både hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer. Andra hälsofördelar med mullbär är att de förbättrar blodcirkulationen att de bidrar till en jämn blodsockernivå samt ett minskat sötsug.