Frukten Lucuma är en delikatess i Sydamerika. Den goda smaken, som påminner om en blandning mellan kola, vanilj och sirap, gör lucumua populär som bas i flertalet desserter. Export av frukten sker ofta i form av lucumapulver. Detta är rikt på vitaminer och mineraler och är därför ett mycket populärt kosttillskott. Pulvret är hälsosamt och gott på en och samma gång – vad mer kan man begära?
Vad är lucuma pulver?

Lucuma, eller pouteria lucuma, är en frukt från Sydamerika. Främst växer den i Chile, Peru och Ecuador. Ursprungligen har lucuma haft betydelse både spirituellt och som betalningsmedel. Fruktens popularitet beror på den söta, goda smaken och det näringsrika innehållet.
Lucuma är rik på vitaminer, mineraler och fibrer. Tack vare sin söta smak kan det även användas som alternativ sötning för personer som vill undvika socker. Prova att blanda i en smoothie eller strö över frukostyoghurten.
Så får du i dig det
Rå, naturlig lucuma har en torr konsistens och används som smaksättare i bland annat juicer, milkshakes och glass. Smaken påminner lite om kola, lönnsirap och vanilj. I Chile är det en av ingredienserna i den populära desserten ”merengue con salsa de lucuma”.
Då det kan vara lite svårt att få tag på färsk lucuma är lucumapulver ett bra alternativ. Detta är ett sött fruktpulver som i första hand används som kosttillskott. Tack vare den söta karaktären är det mycket populärt att använda i smoothies eller att strö över gröt, yoghurt eller fil.
Det behövs inte så mycket av pulvret för att få i sig rikligt med vitaminer och mineraler, 1-2 teskedar dagligen räcker. Att tillsätta lucuma ger dig ett extra tillskott av exempelvis kalcium, fosfor och C-vitamin. Frukten har dessutom ett lågt glykemiskt index, vilket gör att du kan använda det som sötningsmedel utan att höja blodsockret så snabbt.
Tropisk lucumaglass
Detta är ett enkelt recept på en glass som är både nyttig och enkel att göra. Den tropiska smaken gifter sig perfekt med lucumans kolaaktiga smak. Det enda du behöver, förutom ingredienserna, är glassformar.
Mixa en banan och en mogen mango tillsammans med 3 dl tropisk juice (utan tillsatt socker) och 3 tsk lucuma pulver. Häll sedan upp i glassformarna och ställ in i frysen i ca tre timmar. Ta fram och njut.
Falsk ”mousse de lucuma”
Mousse de lucuma är en populär peruansk efterrätt. Detta är en nyttigare och väldigt förenklad variant på desserten. Receptet räcker till två portioner.
Ingredienser:
- 2 äggvitor
- 1 msk fruktsocker
- 2 tsk lucuma pulver
- 2 msk raw kakao
- Kakaonibs
Börja med att vispa äggvitorna tillsammans med fruktsockret i en bunke. Vispa till dess att det blivit till ett fast skum. Sikta i pulvret och kakaon och rör ihop till en jämn smet. Fördela moussen i två skålar och ställ in i kylen i ca en halvtimme. Strö över lite kakaonibs och servera.
Topplista 2023
Denna gång har vi en endaste produkt på vår topplista. Pulvret har fått bra recensioner och bedöms vara riktigt kvalitativt då det behandlats enligt principer för rawfood och därmed innehåller alla de näringsämnen som naturligt förekommer i frukten.
#1 Go for Life Lucuma

Detta näringsrika pulver bestående är ekologiskt, raw och helt fritt från tillsatser. En perfekt produkt för dig som vill tillföra din smoothie lite extra näring. Pulvret kommer från fruktodlingar i Peru. En förpackning innehåller 150 gram. Doseringen är 1-2 teskedar per dag.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svensk hälsokost!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Bodystore!
Fördelar med lucuma
Lucuma innehåller rikligt med antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer. Vitaminer är nödvändiga i ämnesomsättningen och mineraler ingår ibland annat skelettet. De är avgörande för dina nerv- och muskelfunktioner, ditt blodtryck med mera. Bland annat innehåller lucuma rikligt med kalcium och magnesium. Med en tesked om dagen får du dessutom i dig två procent av det rekommenderade intaget järn. Något som är viktigt för immunförsvaret och den hälsan i stort.
Eftersom lucuma har ett lågt glykemiskt index, det vill säga GI-värde, fungerar pulvret bra som sötningsmedel. Du kan använda det utan att höja blodsockret särskilt snabbt. Därmed kan du undvika vitt, raffinerat socker och kemiska sötningsmedel. Smaken har en karaktär som påminner om sirap, kola och vanilj och är väldigt gott.
Andra hälsofördelar med lucuma är att det stabiliserar ditt blodsocker och därmed gör att du får ett minskat sötsug och en minskad aptit. Det har tack vare sitt höga innehåll på antioxidanter även antiinflammatoriska egenskaper. I Sydamerika har lucuma länge använts just på grund av dessa egenskaper. Bland annat för att hjälpa till med och påskynda sårläkning samt för att få huden att se yngre ut. Lucuma används även för att tillverka olja för huden.
Eftersom frukten innehåller rikligt med B-vitamin används pulvret flitigt av vegetarianer. B-vitamin är det vitamin som veganer och vegetarianer med störst sannolikhet riskerar att få brist på eftersom det i första hand återfinns i kött och mejeriprodukter.