En god nivå av mineralet kalk är viktigt för att du ska kunna bibehålla ett starkt skelett och friska tänder. Dessutom påverkar mineralet funktionen av dina nerver, njurar, muskler och ditt hjärta. Du får du i dig kalk via din kost, särskilt om du äter animaliska produkter så som ost och mjölk. Du kan också vara i behov av ett extra tillskott, via kalktabletter.
Vad är kalktabletter?
Kalk, eller kalcium, är ett mineral som har en viktig roll att spela för flertalet metabola och fysiologiska funktioner i kroppen. Ämnet är bland annat viktigt för skelett, tänder, nerver, hår, njurar, muskler, hjärta och tjocktarm. Huvuddelen av kalcium finns i ditt skelett (99 procent).
Upptag av kalk sker i hela mag-tarmkanalen, främst i tolvfingertarmen, och är delvis beroende av vitamin D. Därför har sammansättningen av din kost en viss betydelse på hur mycket kalk din kropp absorberar. Annat som kan påverka absorptionen är medicinering, fysisk stress och åldrande.
Kalktabletter är ett kosttillskott som innehåller kalcium och har i syfte att komplettera en varierad och näringsrik kost.
Så får du i dig kalk
Livsmedel som är bra kalciumkällor är mjölk och ost. Bland de bra vegetabiliska källorna hittar vi baljväxter, gröna bladgrönsaker och nötter.
Är du vegetarian, vegan eller allergisk mot mjölkprotein bör du vara extra noga med att se till att få i dig kalk. Välj gärna kalciumberikade produkter när du exempelvis köper vegetabilisk mjölk. Tänk också på att tillgodose behovet av vitamin D eftersom det har stor betydelse för absorptionen av kalcium.
Vill du vara säker på att du får i dig tillräckligt med kalk kan kalktabletter vara en bra väg att gå. Detta är ett kosttillskott som ska komplettera en varierad och näringsrik kost.
Det rekommenderade intaget kalcium per dag är 800 mg för kvinnor och 950 mg för män. Tonåringar och unga upp till 20 år rekommenderas 900 mg per dag. Det finns också en övre gräns för hur mycket kalcium du bör få i dig per dag. Denna gräns ligger på 2 500 mg (långvarigt intag) för vuxna. Överskrids denna gräns kan det finnas risk för att utveckla njursten och njurskador.
Tips på bästa köp
Med på vår topplista finns endast en produkt kalktabletter. Dessa kalktabletter är organiskt bundna vilket ger optimal absorption.
Alg-Börje Kalktabletter
Dessa kalktabletter består av aminosyrekeleterad kalcium samt fosfor med vitamin D3. Keleterad kalcium ger en fullständig upptagning i tarmen.
Vi tycker också att det är riktigt bra med kombinationen av kalcium och vitamin D, eftersom D-vitamin är mycket viktigt för absorptionen. Bra och prisvärd produkt.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svensk hälsokost!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Bodystore!
Fördelar med kalktabletter
Kalcium är ett mineral med vitala funktioner i kroppen. Mineralet spelar en viktig roll för flertalet metabola och fysiologiska funktioner. Det bidrar bland annat till normalt fungerande matsmältningsenzymer, normal överföring av nervsignaler samt en normal benstomme och normala tänder.
En långvarig negativ kalciumbalans kan leda till att mängden benmassa minskar och att risken för frakturer ökar. Benskörhet förekommer framförallt hos äldre, särskilt bland kvinnor. Detta beror bland annat på att östrogenproduktionen går ner under klimakteriet. Östrogen hämmar bennedbrytning. Det är därför viktigt att se över kalciumintaget med stigande ålder, särskilt om du är kvinna. Dessutom bör du se till att röra på dig tillräckligt för att motverka bennedbrytningen. Detta gör du genom att ägna dig åt fysisk aktivitet som innebär aktiv förflyttning och belastning så som promenader, löpning eller tennis.
Det finns studier som pekar på att ett högt kalciumintag kan minska risken för tarmcancer. Ett kalciumtillskott med 200-1000 mg per dag har dessutom, i interventionsstudier, visat sig kunna ge viss blodtryckssänkning.
Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med kalcium via kosten eftersom försurning av jordarna gjort att en del av den naturliga kalken försvunnit. Försurning leder till flera kemiska förändringar, såsom minskade halter av kalciumjoner. Grödor och animaliska produkter kan därför ha lägre halt av kalcium än tidigare. Detta är ytterligare en orsak till att du bör fundera över om ditt kalciumintag är tillräckligt.