Kakaosmör är en given ingrediens i det godaste, hemmatillverkade julgodiset. Gör en egen mörk choklad eller ljuvliga praliner. Som om inte detta vore nog kan det med fördel användas till hudvård. Detta tack vare den lena konsistensen och dess uppmjukande egenskaper.
Vad är kakaosmör?
Kakao kommer ursprungligen från Sydamerika där aztekerna (1300-1500-talet) kallade det för ”en gudadryck”. Detta hade förmodligen att göra med den gudomliga smaken och kakaons närande egenskaper.
Kakaon kommer från trädet Theobroma cacao som idag växer och odlas i Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Det är trädets bönor/frön, som sitter inne i frukten, som används vid framställningen av chokladprodukter. Bönorna kan även ätas hela eller krossade (kakaonibs), efter att de torkats. Bönorna kan även finmalas och blir då till kakaomassa.
Kakaosmör tillverkas genom att pressa kakaomassa så att fettet avskiljs. Detta smör är alltså fett från kakaobönan.
Så använder du det
Kakaosmör är en perfekt produkt för den som vill kunna njuta av choklad på ett helt nytt sätt. Med kakaosmör kan du tillverka egen choklad och skapa unika efterrätter med kärnfull smak. Skillnaden i smak vad gäller raw kakao respektive ”vanlig” choklad är nämligen väldigt stor. Dessutom ger kakaosmöret den egentillverkade chokladen en hård, brytbar konsistens och en god hållbarhet.
Smöret finns att köpa i olika utföranden. Antingen som block, vilket du då kan applicera på flera sätt. Du kan välja att skära loss valfri mängd från blocket och sedan smälta det i ett vattenbad alternativt riva det mot ett rivjärn. Det finns också att köpa färdigskivad eller som ”pellets”.
Ett tips är att helt sonika byta ut kokosoljan, i valfritt recept rawbollar, mot kakaosmör. Testa, du kommer inte att ångra dig. Du kan med fördel förvara rawbollarna i rumstemperatur om du använt kakaosmör, då blir de inte så hårda. Hållbarheten lär inte vara något problem eftersom det blir försvinnande gott.
Ljuvlig hemmagjord mörk choklad
En farligt god hemmagjord mörk choklad gör du med hjälp av följande ingredienser:
- 1 dl kakaosmör (riven eller ”pellets”)
- 2 dl raw kakao
- 0,5 dl agavesirap eller lönnsirap
- 1 vaniljstång
- Hackade, rostade hasselnötter (valfritt)
Smält kakaosmör i en kastrull på låg värme. Tillsätt sirap, raw kakao och fröna från en vaniljstång. Vispa lite lätt tilldess att allt smält ihop, fortfarande med kastrullen på låg värme. Tillsätt eventuellt hasselnötter. När smeten smält och blandats väl häller du ut den på ett bakplåtspapper (på en plåt eller bricka). Ställ in brickan i kylen för att svalna och stela. Voilá, du har nu tillverkat din egen choklad. Bryt i bitar och njut.
Topplista 2023
På vår topplista presenterar vi tre olika produkter kakaosmör med riktigt fina kvaliteter. Samtliga är ekologiska och raw.
#1 RawPowder Kakaosmör Skivor
Detta är det, enligt oss, bästa kakaosmöret. Ett smör i skivor framställt av ekologisk crillo kakao. Eftersom smöret är skivat i mindre skivor är det mycket lätt att använda till bakning och matlagning. Förpackningen innehåller 225 g raw smör och har en mycket rik smak. Prisvärt.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svensk hälsokost!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Gymgrossisten!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Bodystore!
#2 Go for Life Kakaosmör
Ett ekologiskt, raw kakaosmör i förpackning om 250 g. Smöret levereras i form av pellets vilket gör det lättanvänt. Använd det i matlagning eller bakning, alternativt som ingrediens till en egentillverkad hudprodukt.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svensk hälsokost!
#3 Kakaosmör Pangoa, Mother Earth
Ett ekologiskt, raw smör. Kommer från ett kooperativ i Peru, där flera familjer tillsammans ser de till att chokladprodukterna odlas och produceras varsamt och ekologiskt. Förpackningen innehåller 350 g smör.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Bodystore!
Fördelar med kakaosmör
Smöret är ett ”stabilt” fett och därför ganska okänsligt för påverkan. Eftersom det dessutom innehåller mycket antioxidanter härsknar eller oxiderar det inte vid uppvärmning. Dessa egenskaper ger det också en lång hållbarhet, det sägs kunna lagras upp till fem år.
Kakaosmör anses vara ett bra fett eftersom mer än 35 procent av det är enkelomättat eller fleromättat fett.
Den lena konsistensen och de uppmjukande egenskaperna gör kakaosmör populärt för hudvård. Smöret innehåller dessutom vitamin E, vilket har en läkande effekt på hudsprickor, eksem, torr hud och ärrvävnad. Många använder därför kakaosmör till att smörja in sina nariga läppar eller sin torra hud med. Det sägs även kunna motverka bristningar på huden. Smöret är av samma anledning populärt som ingrediens i bland annat tvål och hudkräm.
Sist men inte minst måste vi nämna smaken som en stor fördel. Kakaosmör tillför det lilla extra till bakningen eller godistillverkningen. Kakaosmöret ger dessutom egentillverkad choklad en hård, brytbar konsistens och en god hållbarhet.