Älskar du smaken av choklad? Då kan kakaonibs bli din nya bästa vän i köket. Dessa små knapriga godbitar kan förgylla de flesta måltider. Blanda ned dem i smoothien eller stö dem över kladdkakan. Det bästa är att de dessutom är oförskämt nyttiga.
Vad är kakaonibs?
Det är små, fermenterade och soltorkade bitar av kakaobönor. Kakao är ett träd som växer i de tropiska delarna av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Trädets frön, kakaobönorna, sitter inne i trädets frukter.
Kakaobönor innehåller mer än 200 ämnen som är gynnsamma för kroppen, bland annat C-vitamin, aminosyror, polyfenoler, flavonoider samt en mängd olika mineraler.
Så använder du kakaonibs
De kan använda i matlagning, bakning eller när du vill göra chokladsåser och liknande. Du kan också blanda ned dem i filen eller smoothien, toppa glassen med dem eller att äta dem som de är. Ett annat perfekt användningsområde är i müslin eller i granolan. Tillsätt då kakaonibsen efter att granolan svalnat. Sammanfattningsvis kan kan säga att kakao är en perfekt smaksättare till väldigt mycket.
En riktigt god smoothie med kakaonibs gör du av 1,5 deciliter vaniljyoghurt/vegetabilisk vaniljyoghurt, en deciliter mjölk/havremjölk, en halv avokado, en halv banan, 2 msk kakao och 1 msk kakaonibs. Mixa alla ingredienser och toppa med lite rostade mandlar eller kokos. Riktigt gott och näringsrikt.
Du kan också baka supergoda raw brownies med kakonibs. Kör 3,5 dl pekannötter (eller solrosfrön om du är nötallergiker) i en matberedare. Tillsätt 5 dl urkärnade dadlar (ca 400 g), 2 msk kakao och 1 msk kakaonibs och kör matberedaren till dess smeten är jämn och kladdig. Platta ut smeten på ett bakplåtspapper och ställ i frysen i ca en timme. Skär upp kakan i lagom bitar och njut.
Topplista 2023
Med på vår topplista finns de, enligt oss, två bästa produkterna kakaonibs. Riktigt goda och prisvärda produkter.
#1 RawPowder Kakaonibs Criollo
Dessa kakaonibs är producerade i Peru av bönder med ekologiska jordbruk. Bönorna kommer från kakaosorten Criollo, den allra finaste kakaosorten med mest smak och långa eftertoner. Ljuvligt goda nibs. Förpackningen innehåller 150 g kakaonibs.
Klicka här för att läsa mer och köpa på SVENSKT KOSTTILLSKOTT!
Klicka här för att läsa mer och köpa på SVENSK HÄLSOKOST!
Klicka här för att läsa mer och köpa på GYMGROSSISTEN!
Klicka här för att läsa mer och köpa på BODYSTORE!
#2 Superfruit Cacao Nibs
Även dessa kakaonibs kommer från Peru och har producerats på ett kooperativ som jobbar med Criollokakao. De är fermenterade, torkade och lätt rostade. Ekologiskt certifierade enligt EUs regelverk. Förpackningen innehåller 200 g.
Klicka här för att läsa mer och köpa på SVENSKT KOSTTILLSKOTT!
Klicka här för att läsa mer och köpa på SVENSK HÄLSOKOST!
Klicka här för att läsa mer och köpa på BODYSTORE!
Därför ska du äta dem
Kakaonibs innehåller rikligt med vitaminer, antioxidanter, aminosyror och mineraler så som magnesium, kalcium och järn. Magnesium är bra eftersom det hjälper till att minska muskelspänningar samt lindra mensvärk. Det stimulerar också ditt kalciumupptag. Järn behöver du eftersom de är viktigt för hemoglobinproduktionen samt för syretransporten i blodet.
En av de aminosyror som finns i kakao är tryptofan. Denna hjälper till att öka hjärnans produktion av signalsubstanserna serotonin och dopamin, våra stämningshöjare. Kakao innehåller även aminosyran fenylalanin. Denna aminosyra kan ombildas till fenyletylamin, ett ”kärlekshormon” som bidrar till en känsla av lycka och välbefinnande.
Sist men inte minst innehåller kakao riktigt med vitamin D2. Detta tycks bero på att man, efter fermentering, torkat kakaobönorna i solen i en till två veckor. D-vitamin är avgörande för kroppen och vår hälsa. Brist på vitaminet kan leda till sköra ben och ökad risk för en rad sjukdomar. Du kan dock inte bota D-vitaminbrist genom att äta en massa kakaonibs eftersom du då skulle behöva äta enorma mängder. Det kan dock vara gott nog att veta att din morgonrutin med en matsked kakaonibs i en smoothie eller i gröten bidrar till att upprätthålla ett sunt intag av vitamin D.