Ett regelbundet intag av kakaobönor kan sänka risken för cancer, diabetes, hjärtsjukdom och stroke, bland annat tack vare flavonoiden epicatechin. Innehållet av monoaminoxidas enzymreceptorer sägs ge föryngrande effekter och bidra till matsmältningen. Kakaoböner är dessutom försvinnande goda och kan ätas råa tillsammans med söta bär eller som ingrediens i en smoothie.
Vad är kakaobönor?
Kakaobönan är egentligen kärnan av en exotisk frukt som kommer från Amazonas i Sydamerika. Trädet som frukten växer på heter Theobroma Cacao. Ordet kakao betyder ”gudarnas föda” och syftar förmodligen till bönans rika näringsinnehåll och dess fantastiska smak. Kakaobönan innehåller upp emot 300 olika näringsämnen, bland annat goda fetter, aminosyror, antioxidanter och mineraler så som järn, magnesium och krom.
Kakaobönan är idag en av de största och viktigaste handelsvarorna på världsmarknaden. Redan 1900-900 f. Kr började man odla och använda kakao i Mesoamerika. Bönan användes till och med som valuta vid byteshandel av både mayaindianerna och aztekerna. På slutet av 1500-talet började man skeppa kakao till Europa. Ryktet sade då att kakao kunde förbättra sexlivet eftersom ämnet skulle höja könsdriften. Idag är Afrika den världsdel som producerar mest kakao.
När kakao framställs torkas och rostas kakaobönor. De varmpressas sedan till kakaomassa och kakaosmör. För att få kakaopulver pulvriserad kakaomassan.
Så får du i dig dem
Hela kakaobönor kan du köpa i tränings- och hälsokostbutiker, ibland även i dagligvaruhandeln.
Det som är speciellt med de hela bönorna är att de har kvar så gott som alla kakaons näringsämnen. Skalet på kakaobönorna bevarar nämligen de näringsämnen som finns i bönorna. Råa kakaobönor har dessutom aldrig upphettats över 40 grader, vilket också är en förutsättning för att kunna bibehålla alla bra näringsämnen. När man förädlar kakaobönorna genom att tillverka choklad rostar man dem i högre temperaturer vilket gör att en stor del av näringsämnena försvinner.
Hela kakaobönor brukar vara lätta att skala. Du kan med glädje ha bönorna i müsli, yoghurten, brödbak, smoothies eller dina bakverk. Du kan också välja att äta kakaobönorna som de är tillsammans med exempelvis gojibär, mullbär eller andra söta bär så som en banan eller färska hallon.
Gör din egen smoothie med kakaobönor, ingefära och kanel. Helt ljuvlig och såklart väldigt nyttig. Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller i en blender.
Ingredienser:
- 3 urkärnade dadlar
- ½ banan
- 3 dl mjölk eller havremjölk
- 1 msk lönnsirap eller agavesirap (valfritt)
- 1 tsk raw kakaopulver
- 1 msk skalade kakaobönor
- ½-1 tsk mald ingefära
- ½-1 tsk mald kanel
Topplista 2023
Vi har listat de, enligt oss, godaste kakaobönorna just nu. Båda är raw, vilket innebär att de hanterats varsamt (ej rostade över 40 grader) och därför bibehållit alla de viktiga näringsämnena.
#1 Kakaobönor EKO, 500 g, RawFoodShop
Goda kakaobönor med mycket smak, perfekta att använda i smoothies eller i muslin. Lätta att skala och mycket prisvärda.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Bodystore!
#2 Go for Life Ekologiska Kakaobönor, 150 g
Råa, hela kakaobönor, ljuvliga att äta tillsammans med gojibär eller andra söta bär. Tillsätt i din müsli, eller i din yoghurt. Perfekt hälsokost i mumsigt format.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svensk hälsokost!
Därför ska du äta kakaobönor
Kakaobönorna är mycket energirika och innehåller i sitt ursprungsformat upp emot 300 olika näringsämnen.
Ungefär hälften av kakaobönan består av fett, 20-25 procent består av kolhydrater och 15-20 procent av proteiner. Kakaobönorna innehåller också mineraler och vitaminer så som kalcium, järn, fluor, magnesium, kalium, sulfat, natrium, fosfor, A-vitamin, D-vitamin, tiamin, riboflavin och niacin.
Det finns studier som tyder på att ett regelbundet intag av kakao, i ren form, kan sänka risken för cancer, diabetes, hjärtsjukdom samt stroke med upp till 90 procent. Googla forskaren Norman Hollenberg i kombination med kakao så får du läsa om hans upptäckt av flavonoiden epicatechin. Ett ämne som visat sig vara exceptionellt läkande och som finns i kakaobönan. Tyvärr smakar epicatechin bittert, vilket gjort att tillverkare av chokladprodukter ofta reducerar eller tar bort ämnet. Men i råa kakaobönor finns det kvar.
Aztekerna, ett ursprungsfolk i Centralamerika, trodde att kakao hade olika medicinska egenskaper. Bland annat använde man det för att bota diarré och andra magåkommor. Man använde även kakao mot snuva. Kanske inte så långsökt med tanke på innehållet av vitamin D2. D-vitamin har visat sig vara effektivt även mot förkylningar. Kakao var tidigare en okänd källa till vitaminet. Det har dock visat sig att skördade kakaobönor, som normalt torkas i solen, blir rika på vitamin D2.
Kakaobönor innehåller mängder av antioxidanter. I kakao finns de naturliga antioxidanterna flavanoler. De hjälper bland annat till att öka blodtillförseln till den del av hjärnan där minnesfunktionen sitter. De bidrar även till en bra matsmältning, ett förbättrat immunförsvar, att hålla blodkärlen elastiska och att reglera blodtrycket.
Kakao innehåller också stora mängder catechiner, en annan typ av antioxidant. Denna har en positiv effekt på riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar.
Kakaobönan innehåller sulfat. Detta mineral anses ge starka naglar, hår och strålande hud. Mineralet tros dessutom ha positiva effekter på levern och bukspottskörteln.
Det ska också nämnas att kakao innehåller monoaminoxidas enzymreceptorer (MAO). Dessa bidrar till att minska aptiten och har en viktig roll i matsmältningsprocessen. MAO påstås även vara återuppbyggande och föryngrande!