Gojibär, som länge kallades för ”röda diamanter”, har tack vare sitt höga innehåll av vitaminer, mineraler, aminosyror och antioxidanter blivit väldigt populära världen över. De säljs oftast torkade och kan användas i allt från din egen müsliblandning till att koka te på.
Vad är gojibär?
Det är ett bär som ätits i Asien sedan urminnes tider. Bland annat har de använts inom traditionell kinesisk läkekonst eftersom det har ett rikligt innehåll av vitaminer, mineraler, aminosyror och antioxidanter.
Gojibäret kommer från den kinesiskt odlade Bocktörne som är en art i familjen potatisväxter. Bocktörne är en lövfällande buske som blir mellan 80 och 200 cm hög. Bären är röda eller orangefärgade och har i torkad utgåva en russinliknande form. Smaken påminner också om russin, men med en beskare eftersmak.
Så får du i dig gojibär

Bären går att äta som de är, direkt från busken. Har du ingen egen Bocktörnebuske kan du köpa gojibär. I Sverige köps de oftast torkade eller pressade till juice. Det finns också att köpa gojipulver på marknaden.
De torkade bären äts ofta som snacks eller i müsli. Man kan även göra te av torkade gojibär. Inom matlagning kan du använda bäret som smakförstärkare inom olika rätter.
Ett tips är att toppa din soppa med en blandning av frön (till exempel hasselnötter, pumpakärnor och solrosfrön) och gojibär. Det blir riktigt gott. Gör en jordärtskockssoppa för 4 personer på en gul lök, en vitlöksklyfta, tre små potatisar i tärningar och 300 g jordärtskockor (i tärningar). Dessa ingredienser fräser du i en kastrull tillsammans med lite smör, så att de får lite färg. Tillsätt sedan 10 dl buljong och en deciliter vitt vin. Koka tillsammans med två matskedar färsk timjan i tio minuter. Mixa soppan slät och tillsätt salt och peppar. Toppa med din nöt- och gojibärsblandning. Magiskt gott!
Rekommenderad mängd gojibär är cirka 15 gram per dag, alternativt en tesked gojipulver. Den rekommenderade dosen gojijuice är 2-4 gram per dag.
Topplista 2023
Vi har tagit fram en topplista med de, enligt oss, bästa torkade gojibären just nu. Vi har bedömt bärens smak och kvalitet.
#1 Superfruit Ekologiska Gojibär

Detta är ekologiska och osvavlade gojibär från Superfruit. Bären är producerade enligt rawprincipen för att behålla alla de fantastiska näringsämnena. Riktigt goda att äta bara som de är, som snacks. Säljs i förpackning om 160 eller 450 g.
Klicka här för att läsa mer och köpa på SVENSKT KOSTTILLSKOTT!
Klicka här för att läsa mer och köpa på SVENSK HÄLSOKOST!
Klicka här för att läsa mer och köpa på GYMGROSSISTEN!
Klicka här för att läsa mer och köpa på BODYSTORE!
#2 Mother Earth Gojibär Jumbo RAW & EKO

Dessa ekologiska gojibär kommer från inre Mongoliet. De säljs i förpackning om 125 eller 500 g. Förpackningen är riktigt snygg, även om det inte har någon betydelse för kvaliteten. Men och andra sidan är kvalitén redan garanterad då produkten uppfyller kraven för rawfood – bären har aldrig hettats upp över 42 grader. Riktigt goda, lite större, gojibär.
Klicka här för att läsa mer och köpa på SVENSKT KOSTTILLSKOTT!
Klicka här för att läsa mer och köpa på SVENSK HÄLSOKOST!
#3 Superfruit Goji + Chocolate

Detta är en variant av gojibär doppade i choklad. De är supergoda och nästan omöjliga att sluta äta. Säljs i förpackning om 200 g. Innehåller, förutom gojibär bland annat socker och helmjölkspulver. Är därför inget för veganer eller för dig som vill undvika socker. Men absolut något för dig som vill piffa upp en tråkig müsli eller som är ute efter riktigt goda snacks.
Klicka här för att läsa mer och köpa på SVENSKT KOSTTILLSKOTT!
Klicka här för att läsa mer och köpa på SVENSK HÄLSOKOST!
Klicka här för att läsa mer och köpa på GYMGROSSISTEN!
Klicka här för att läsa mer och köpa på BODYSTORE!
Därför ska du äta gojibär
I Kina har man länge trott att gojibären kan bidra till ett långt och friskt liv. Redan på 1400-talet odlades Bocktörne längs den Gula floden för att sedan plockas på gojibär som exporterades under epitetet ”röda diamanter”.
Inom kinesisk örtmedicin säger man att gojibäret stärker yin. Yin är den feminina kraften enligt teorin om YinYang. Bäret sägs även vara bra för sexualdriften och fertiliteten.
Idag är gojibär ett av de bär som i folkmun kallas ”superfrukter” eller ”superfood”. Detta är inte så konstigt eftersom gojibär innehåller 500 gånger mer C-vitamin än apelsiner, tre gånger mer järn än spenat och fyra gånger mer antioxidanter än körsbär. Dessutom innehåller de sex gånger mer betakaroten än morötter. Betakaroten har en antioxidativ förmåga inuti kroppen. Flertalet studier visar att personer med en hög konsumtion av frukt och grönsaker, och därmed också höga halter av betakaroten i kroppen, löper mindre risk att drabbas av exempelvis lungcancer eller hjärt- och kärlsjukdomar.
Andra ämnen i bären som anses motverka sjukdomar är betasistosterol, som sänker kolesterolen och polysackarider som stärker immunförsvaret.