När glukomannan tillverkas används roten från växten Amorphophallus. Roten innehåller kostfibrer som är riktigt bra för maghälsan. Idag säljs därför glukomannan som fibertillskott. Det används inte sällan som viktminskningsprodukt eller för att förbättra kolesterolvärdet.
Vad är glukomannan?
Glukomannan kommer från växten Amorphophallus i det så kallade knölkallasläktet. Växten återfinns i vilt tillstånd i länder med subtropiskt klimat, exempelvis i Japan, Kina och Indonesien. Det är växtens rot som används till glukomannan. Ibland betecknas växten som en så kallad ”superfood”.
Roten från Amorphophallus torkas och används som kosttillskott och som emulgeringsmedel. Den torkade delen består av ungefär 40 procent glukomannangummi. När fibrerna från växten kommer i kontakt med vätska sväller de och ökar sin volym med upp till 300 procent. I magen ger detta en ökad mättnadskänsla. Dels på grund av den ökade volymen, dels eftersom det tar längre tid för magen att bryta fibrerna. Glucomannan är därför ett kosttillskott som ofta används av de som vill gå ner i vikt.
Glukomannan kan även användas som ett substitut för gelatin. Detta gör att det ofta används i detta syfte av personer som följer en strikt vegetarisk eller vegansk diet.
Sist men inte minst ska nämnas att glukomannan används inom kinesisk traditionell medicin för att behandla allt från astma, till bröstsmärtor, brännskador och hudsjukdomar. Det finns också studier som visar på en kolesterolsänkande effekt.
Så får du i dig glucomannan
Du tar två kapslar tre gånger dagligen. De tas i samband med måltid eller före en måltid och alltid tillsammans med 1-2 glas vatten (minst 2 dl). Tillskottet fungerar bara om du intar tillräckligt mycket vätska. Därför är det viktigt att dricka rikligt med vatten när du använder tillskott med glukomannan.
Att dricka tillräckligt med vatten är en generell rekommendation för den som vill undvika förstoppning. Finns det för lite vätska i kroppen, drar tarmen ur mer vatten ur det du stoppat i dig och avföringen blir hårdare.
Tänk på att inte överskrida den angivna rekommenderade dagliga dosen glukomannan och att inte använda tillskottet som ett alternativ till en varierad kost. Vid en överkonsumtion kan du vänta dig biverkningar så som diarré, uppblåsthet och en känsla av obehag i magen.
Topplista 2023
Topplistan innehåller två olika produkter glukomannan. Båda bedöms kvalitativa och prisvärda och har fått fina recensioner på flera olika sajter.
#1 Glukomannan Fiber
Detta är ett fibertillskott med glukomannan från konjakrot, där 95 procent består av extrakt från Amorphophallus konjac-rot. Syftet med tillskottet är att underlätta för kroppen att upprätthålla normala kolesterolnivåer och en normalvikt. En portion innehåller 1500 mg glukomannan. Du kan köpa en burk med 90 kapslar eller köpa flera burkar samtidigt och på så sätt få ett bättre pris.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svensk hälsokost!
#2 Glucomannan, Star Nutrition
Detta kosttillskott är en beprövad viktnedgångsprodukt från Star Nutrition. Syftet med tabletterna är främja en god mag- och tarmhälsa, öka mättnadskänslan samt underlättar viktnedgång. Tabletterna har berikats med krom, 24.8 µg (62% av RDI) i två kapslar. Mineralämnet är bland annat viktigt för kroppens omsättning av kolhydrater och fett. Totalt innehåller sex kapslar 3333 mg glucomannan. En burk innehåller 84 kapslar vilket räcker till ungefär 14 dagsdoser.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Gymgrossisten!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Bodystore!
Fördelar med glukomannan
Glukomannan består av naturliga kostfibrer och används bland annat för viktkontroll. Detta beror på att fibrerna sväller i magen efter intag, något som ger en ökad mättnadskänsla. Om du äter ett kosttillskott med glukomannan kan du därför minska måltidens storlek. Du kan använda det som ett komplement till en lågkaloridiet eftersom det ger en bra mättnadskänsla.
En annan fördel är att kostfibrer ger din mage en påminnelse om att börja arbeta. Glucomannan förblir helt osmält när det passerar tunntarmen. Först i tjocktarmen gör det sig påmint, vilket resulterar i att tarmen aktiveras. På så sätt förebyggs förstoppning och alla de besvär tillståndet kan föra med sig, så som magsmärtor och hemorrojder.
När fibrerna från glukomannan når tjocktarmen jäser de med hjälp av den mikroflora som finns i tjocktarmen. I processen skapas probiotika, det vill säga levande, goda bakterier. Probiotika påverkar tarmrörelserna och har en lätt laxerande effekt. Resultatet blir en förbättrad maghälsa.
Glukomannan har också bekräftats ha en kolesterolsänkande effekt. Detta beror på också kostfibrerna. Eftersom de är så pass komplexa för magen att bryta ned och passerar mag- och tarmkanalen långsamt, drar de med sig gallsalter på vägen ut. Gallsalterna, som tillverkas av kolesterol, förs alltså ut ur kroppen tillsammans med fibrerna. Resultatet blir att nya gallsalter behöver produceras och att kolesterol förbrukas.
Det ska också nämnas att glukomannan sedan länge använts inom kinesisk, traditionell medicin för att behandla allt från astma och bröstsmärtor till brännskador och hudsjukdomar. Idag finns det även vissa tecken på att glukomannan kan ha positiva effekter vid diabetes. Även om det ännu inte är helt bekräftat att den effekten finns.