Det perfekta mellanmålet eller tilltugget, framställt av ren råvara och med högt proteininnehåll. Beef jerky är torkat kött vilket är både nyttigt, gott och enkelt att förvara och ta med sig.
Vad är Beef Jerky?
Det är torkat nötkött. Idén kommer ursprungligen kommer från USA. Köttet brukar vara trimmat från fett och säljs i både rökta och kryddade varianter.
Beef jerky innehåller lite fett, lite kolhydrater och mycket protein. Det kan förvaras i rumstemperatur och passar bra som tilltugg, mellanmål eller som proteinrikt snacks.
Klicka här för att se hela utbudet av torkat kött hos Svenskt Kosttillskott!
Klicka här för att se hela utbudet av torkat kött hos Gymgrossisten!
Så får du tag på torkat kött
Det finns att köpa i olika smaker, allt ifrån riktigt heta varianter till mer barnvänliga. På marknaden finns också exempelvis teriyaki-kryddad beef jerky. Titta i din lokala matvarubutik eller botanisera på nätet, där finns också chansen att hitta storpack med lite bättre pris.
Torkat kött äter du när som helst under dagen, då du känner dig hungrig och behöver ett proteinrikt mellanmål. Tack vare att köttet redan är tillagat och kan förvaras i rumstemperatur är det möjligt att ta med sig till jobbet, till gymmet eller på vandring i fjällen. Många serverar även beef jerky som tilltugg på exempelvis en fest. Du kan byta ut chipsen eller godiset mot torkat kött, ett betydligt nyttigare alternativ.
Har du lite tid över kan du även tillverka eget. Du kan med fördel använda dig av lövbiff. Köttet ska i alla fall inte vara skuret tjockare än 2 millimeter. Marinera köttet enligt tycke och smak, i minst 12 timmar. Tillaga i ugnen på ett ugnsgaller i ca 6-8 timmar. Ungstemperaturen ska ligga på 75 grader. När köttet är klart ska det kännas lite segt, det ska inte vara torrt. Efter att köttet svalnat kan du förvara det i rumstemperatur i en tät försluten burk i upp till en månad, ibland längre.
De svenska kostråden säger att du ska äta max 500 gram kött i veckan. En förpackning beef jerky brukar innehålla ungefär 40-100 gram torkat kött.
Fördelar med beef jerky
Förr i tiden var en av de största fördelarna med beef jerky att det konserverats med hjälp av tillagningsmetoden – torkat kött får lång hållbarhet. Detta är en fördel än idag eftersom det kan förvaras i rumstemperatur och ändå hålla i flera månader. Ska du ut på tur i naturen är beef jerky perfekt att ta med sig eftersom det håller länge och väger lite.
En annan fördel med köttet är att det har ett bra näringsvärde. Det innehåller lite kalorier relaterat till mängden protein. Kött är en viktig proteinkälla och innehåller även gott om vitaminer och mineraler så som järn, zink och vitamin B12. Järn har som viktigaste uppgift att transportera syre i kroppen. Zink finns i många av kroppens enzymer och behövs för ett väl fungerande immunsystem. Vitamin B12 är bland annat viktigt för bildandet av blodkroppar, cellernas ämnesomsättning och nervsystemets funktion.
En fördel med beef jerky är som sagt dess höga proteininnehåll. Detta gör att du känner dig mätt. Extra bra för dig som vill hålla vikten eller gå ner i vikt. Köttet är alltså bra ur ett viktminskningsperspektiv eftersom det är proteinrikt och innehåller lite fett.
Du som tränar behöver mer proteiner än den som är stillasittande. Detta eftersom omsättningen av proteiner ökar när ny muskelvävnad byggs. Nötkött innehåller proteiner som är lätt för din kropp att använda som byggstenar. Rått nötkött innehåller strax över 26 gram protein per 100 gram. Man kan säga att nötkött ger dig ungefär 25 procent protein per 100 gram.
Klicka här för att se hela utbudet av torkat kött hos Svenskt Kosttillskott!
Klicka här för att se hela utbudet av torkat kött hos Gymgrossisten!